Bijenhouden

Bijenhouden een mooie hobby

Bijenhouden is een hobby die diegene die daar mee beginnen of bezig zijn dichter bij de natuur brengen. Het is niet alleen het bezig zijn met bijen maar ook alles er omheen. De natuur in alle facetten.
Bijenhouden is op zich al een fascinerende bezigheid die iedereen weer verbaasd doet staan hoe mooi alles wel niet in elkaar steekt.
Het bijenjaar is geweldig om van dichtbij mee te maken.
Bijenhouden "verplicht" je echter tot het beter naar de natuur kijken. Bijen hebben immers bloemen nodig die hen stuifmeel en nectar leveren om te kunnen leven. Gezien het feit dat de imker, de bijenhouder, zijn bijen ergens neerzet en de bijen daarmee afhankelijk van hem zijn, moet hij ook inzicht hebben in de drachtweide van de omgeving. Hij moet weten of er wat te halen valt voor zijn bijen anders kunnen die niet overleven. De imker zal dan ook nooit enige honing oogsten.
Hij moet weten wat er groeit zodat hij zijn imkermethode aan kan passen aan de omgeving. Hij moet echt heel veel weten van de natuur. Dat is geen opgave dat is gewoon leuk. Het maakt zijn kijk op de mooie natuur veel en veel breder.

Bijenhouden is voor veel mensen een stuk van hun leven, een tijdverdrijf dat hem of haar steeds weer zal verbazen en fascineren.
Ze raken er niet over uitgepraat. Het gaat ook niet over, het lijkt een beetje op een chronische ziekte maar dan leuk. Ga er maar eens langs bij een bijenhouder, een imker, je bent gegarandeerd welkom.

Bijenhouden een mooie hobby

Solitaire bijen

Naast de honingbij waar alle imkers mee werken leven er nog een heleboel bijen meer in de wereld en ook in Nederland. De zogeheten solitaire bijen. Solitaire bijen, de naam zegt het al, leven solitair oftewel alleen. Ze leven dus niet in een volk zoals de honingbij. Ze moeten alles in hun eentje klaren nadat het vrouwtje en het mannetje uiteraard wel even bij elkaar geweest zijn. Het zijn bijen voor iedereen. Ook voor hen die de honingbij, die steekt immers, iets engs vinden en er niet mee om durven gaan. De solitaire bijen steken niet. Er is gemakkelijk mee om te gaan. Je hoeft er vrijwel niets voor te doen. Je geeft ze een nestelmogelijkheid en verder hoef je er alleen naar te kijken hoe die kleine beestjes aan hun voortplanting werken.
Hoe kun je die solitaire bijen naar je tuin lokken?
Er zijn verschillende mogelijkheden. Hang blokken stevig hout van zo'n 10 x 10 x 30 cm op ergens in je tuin pal in de zon.
Boor er wel eerst gaten in. Deze gaten moeten een diameter hebben van 2 tot 12 mm. Iedere soort bij heeft z'n eigen diameter holte (gat) en aangezien je niet weet welke bijen er in de omgeving vliegen moet je gaten boren van verschillende diameters.
Solitaire bijen zijn slechts enkele maanden van het jaar actief (iedere soort tenminste). In die periode gaat elk vrouwtje op zoek naar een geschikte nestplaats. De meeste soorten graven een gangetje in de grond. Ongeveer een derde van de solitaire bijen zoekt bestaande holten in hout, stengels of tussen stenen of in stenen. Wanneer de nestholte gegraven of goedgekeurd is begint het vrouwtje met een aantal fourageervluchten. Daarbij wordt stuifmeel verzameld dat achteraan in de nestholte wordt opgestapeld. Wanneer voldoende stuifmeel is verzameld, legt het vrouwtje er een eitje op. Dan wordt de holte van een wand, gemaakt van speeksel met modder of blad, voorzien die stuifmeel en eitje afsluit.Er ontstaat aldus een soort cel. Op deze manier wordt de gehele holte voorzien van cellen met in elke cel stuifmeel en een eitje. Als de holte geheel vol is wordt deze afgesloten met een stevige, harde voorwand om predatoren zoals sluipwespen zo veel mogelijk te toegang te bemoeilijken.
Vanaf ergens in februari/maart vliegen de eerste solitaire bijen en kan het genieten beginnen. Een aanrader voor zowel imkers als niet imkers.

Gewoon geweldig leuk om te zien.

Gewoon doen.

Solitaire bijen

Zwermen

Een zwerm in uw tuin. Een niet alledaags verschijnsel. Wat is dat nu eigenlijk. Wel het is niets meer en niets minder dan de natuurlijke voortplantingsmethode van de honingbij.
Een volk ontwikkeld zich gedurende het seizoen en als de tijd daar is, voldoende voer, voldoende bijen, omstandigheden in orde, vertrekt de öude"koningin met de helft van alle in het volk aanwezige bijen naar een andere lokatie. Deze nieuwe lokatie is al dagen voor dat de zwerm vertrekt door verkenners als potentiele nieuwe verblijfplaats geinspecteerd en goed bevonden.
Zo rond het middaguur vertrekt de zwerm van de kast of korf en gaat meestal eerst ergens in de omgeving van de kast of korf hangen. Dat kan overal zijn, aan een tak, in een haag, aan de muur of aan een paal. Het maakt in principe niet uit. Als de zwerm daar even gehangen heeft vertrekt deze meestal naar de nieuwe verblijfplaats wat een kast of korf kan zijn die bij een imker toevallig leeg staat maar dat kan ook een spouwmuur, een holle boom of zo maar ergens aan een tak zijn.
Is zo'n zwerm nu gevaarlijk, steekt die? Nou normaal gesproken steekt een zwerm nauwelijks. De bijen zuigen zich nl. voordat ze vertrekken helemaal vol honing en dan kunnen ze maar moeilijk steken, ze hebben daar ook niet zo'n behoefte aan, ze hebben nog nauwelijks iets om te verdedigen. Gewoon naar kijken en verder niets aan doen is het beste. Het is gewoon een heel mooi verschijnsel waar je niet bang voor hoeft te zijn.
Wat te doen? Bel de gemeente waar je woont en die weten vrijwel altijd welke imker ze kunnen bellen welke de zwerm op komt halen. Je kunt ook een van de bestuursleden bellen die je op deze site kunt vinden.

 

Contactgegevens

Voor informatie betreffende de site neem contact op met Paul van Doremalen Loosbroek
paulvandoremalen@gmail.com

Activiteiten

Er zijn geen activiteiten.